Rekvalifikační kurzy jako náskok před konkurencí

Nemůžete najít práci ve svém oboru? Nebo naopak potřebujete ve svém životě udělat změnu? V práci trávíme více jak třetinu svého života, což rozhodně není málo, je proto důležité, aby nás pracovní svět naplňoval a byli jsme v něm spokojení.

Proč uvažovat o rekvalifikačnímu kurzu?

Mezi nejčastější důvody, proč lidé začnou uvažovat o rekvalifikačním kurzu, patří touha vydělávat více peněz, získat větší uznání, využití naplno svého potenciálu a nových výzev. Rekvalifikovat se přitom můžete i v případě, že pouze potřebujete prohloubit a rozšířit vaše dosavadní znalosti. Nebo pomocí rekvalifikace získáte novu perspektivu do budoucna. Důležité je však nejdříve si udělat jasno, v jakém oboru máte největší předpoklady. K tomu potřebujete mimo jiné zjistit, jaké jsou vaše silné a slabé stránky. Pokud nechcete absolvovat pohovor u odborníka, který vám může pomoci nejen odpovědět si na základní otázky, ale i stanovit si cíl a jednotlivé kroky k jeho naplnění, můžete k tomuto účelu využít i jiné možnosti.

Test osobnosti

Abyste si odpověděli na nejzákladnější otázku, jakou zvolit novou profesi, můžete si zkusit udělat test osobnosti na naší stránce, který vás rychle nasměruje. Pokud totiž zjistíte, v čem se chcete realizovat, bude následně snazší najít ten správný rekvalifikační kurz. Třicet otázek může odhalit směr, o kterém jste doposud neuvažovali a nebo vás ujistit v tom, že jdete správným směrem, jen je třeba najít nové příležitosti.

Rekvalifikační kurzy

Jakmile víte, čemu se chcete věnovat a jaký profesní směr nyní naberete, je na čase získat výhody proti své konkurenci. Takovou výhodu představují právě akreditované rekvalifikační kurzy, díky kterým se rychle dovzděláte v daném oboru, a po jejichž absolvování získáte osvědčení. Kurzy spojují teorii s praxí, přitom si je lze nechat proplatit úřadem práce. Zvýšíte si tak šanci získat vysněnou pracovní pozici, rozšířené znalosti vám dají tolik potřebný náskok proti vaší konkurenci, a navíc to funguje i jako prevence proti syndromu vyhoření. Není ani výjimkou, že se rozhodnete získat vzdělání ve více oborech. Čímž si můžete nejen najít více pracovních míst, ale rovněž můžete opět silně podpořit svoje postavení ve firmě, pokud dokážete zastat více, než jednu pozici. Důležité je brát v potaz i to, aby vámi vybraný obor měl budoucnost, to zjistíte, pokud před zápisem na kurz, mrknete na nabídku práce.

Jak vybrat správný rekvalifikační kurz?

Nabídka rekvalifikačních kurzů je pestrá, abyste se neutopili v moři možností, trochu si to rozebereme.  Akreditované rekvalifikační kurzy najdete například na stránkách Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy nebo Úřadu práce. Všímat byste si měli počtu studentů ve skupině (čím méně, tím větší šance, že se vám lektoři budou individuálně věnovat). Ověřit si můžete odbornou kvalifikaci lektorů, těch bývá v rámci jednoho kvalitního kurzu i více. A o kvalitě kurzu vypovídají i připravené studijní materiály. V neposlední řadě, pak jako u všeho, může být velkým ukazatelem reference absolventů.

Ještě více konkrétněji…

Vždy při hledání kurzu podrobně prozkoumejte popis programu, kde bude uvedeno, zda je kurz akreditován a jaký na konci získáte osvědčení či diplom. Absolvovat musíte kurz, který má akreditaci, pokud ji nemá, nezískáte platné osvědčení. Požadujte smlouvu, ve které bude jasně uveden název kurzu, jeho cena, počet hodin a potvrzení o akreditaci. Při podpisu smlouvy rovněž sjednejte harmonogram a rozvrh hodin.

Závěrem

Lidé v dnešní době mění zaměstnání častěji, než tomu bylo v minulosti. Poslední dva roky navíc přinesly nejen zánik mnoha pracovních míst, ale rovněž nebývalou poptávku po pracovní síle a nové životní příležitosti. Můžete proto využít situace a zjistit, v čem jste skutečně dobří a čemu byste se chtěli v životě věnovat. A právě s tím vám může pomoci test osobnosti a rekvalifikační kurz.

Test RIASEC sestává z 30 otázek
Začít test
Zjisti teď a tady svůj typ osobnosti a začni dělat práci, která tě bude bavit.