Jak se připravit na pracovní pohovor

Pracovný pohovor

Pozvání na pracovní pohovor je pouze jedna malá část úspěchu na cestě k vysněnému zaměstnání. Pokud o pracovní pozici opravdu stojíte, nepodceňte svou přípravu na pohovor.

Prvním krokem je výběr vhodného oblečení, které závisí na instituce, která vás na pohovor zve, ale také od pracovní pozice. Měli byste zanechat dobrý vizuální dojem. Elegantní oblečení zvolte, pokud se chystáte na pohovor do společnosti, která vyžaduje od zaměstnanců business dress code. Pokud se chystáte na pohovor na pozici programátor, administrátor nebo grafik, jsou přípustné i džíny, ale nesmí být roztrhané a špinavé. Pokud jste kuřák v žádném případě před pohovorem nekuřte. Musíte šířit příjemné aroma. Nepřípustná je i žvýkačka v ústech. Před pohovorem si udělejte RIASEC test a jeho výsledek si vytiskněte. Pomůže vám najít odpovědi na nejčastěji kladené otázky personalistů na pohovoru.

Co byste měli vědět dříve, než přijdete na pohovor

Měli byste vědět základní informace o firmě, kam se hlásíte. Zaměřit byste se měli na oblast, která souvisí s vaší pracovní pozicí. Pokud se hlásíte na místo obchodního manažera, měli byste dobře znát, což je hlavní obchodní aktivitou společnosti ai kdo jsou její konkurenti. Všeobecné informace o společnosti by měl však znát každý uchazeč.

Ovládat byste měli obsah svého životopisu. Není nic horšího, pokud se vám přímo na pohovoru stane, že si nepamatujete, co jste do životopisu uvedli a při doplňujících otázkách personalisty, který se opírá o údaje ve vašem CV, vůbec netušíte o čem mluví. Před pohovorem si přečtěte svůj životopis.

Třeba znát obsah inzerované pozice, hlavně název pracovní pozice a pracovní náplň. Mnohdy se stává, že se uchazeč hlásí na různé pozice a do různých firem. Inzeráty byste si proto v případě pozvání na pohovor měli odkládat. Není dobré se na pohovoru zeptat personalistu, o jakou pracovní pozici se vlastně jedná.

Být připraven na komunikaci v cizím jazyce. Pokud jste v CV uvedli, že ovládáte cizí jazyk, mohou část pohovoru vést v cizím jazyce a takto si ověřit úroveň vašich jazykových znalostí.

Počítat s tím, že si budou chtít ověřit vaše dovednosti. Do životopisu byste měli uvádět pouze pravdivé údaje. Pokud něco neovládáte a v pracovním inzerátu tuto dovednost vyžadují, je lepší napsat, že se rychle učíte a jste ochoten se to naučit, jak lhát, že ovládáte něco, co vůbec neznáte. Na pohovoru si mohou vaše dovednosti ověřit krátkým testem nebo jednoduchou úlohou.

Připravte si odpovědi na nejčastější otázky personalistů

Je dobré si předem připravit odpovědi na nejčastěji kladené otázky personalistů na pohovoru. Pomůže vám to vyhnout se vágním, bezobsažným klišé odpovědím.

Proč si myslíte, že jste vhodný kandidát na danou pracovní pozici?

Zdánlivě jednoduchá otázka, avšak většina kandidátů na ní pohoří. Odpovědí je častokrát pouze prázdná fráze. Při odpovědi se opřete o konkrétní výsledky v RIASEC teste, případně zkuste místo odpovědi, podat personalistovi váš vytištěn výsledek testu, pokud vám vyšel příznivě pro danou pozici. Nelekejte se, že se na vás bude divně dívat. Tento test se v personalistice hojně používá. Můžete se setkat také s tím, že vám ho dají vypracovat přímo na pohovoru.

Proč chcete pracovat právě pro naši společnost?

Na tuto otázku nikdy neodpovídejte, že je to kvůli benefitem. Vaše odpověď musí být taková, aby personalista nabyl dojem, že budete pro společnost přínosem. Určitě byste měli zdůraznit, že si myslíte, že na dané pozici můžete uplatnit většinu vašich znalostí a věnovat se oblasti, která vás zajímá a vidíte také možnost svého kariérního růstu. Personalistovi tak nepřímo naznačíte, že nepočítáte s místem jak s přestupní stanicí, ale hledáte firmu, ve které budete budovat svou kariéru.

Jaké jsou vaše silné a slabé stránky?

Při této otázce se vyhněte odpovědím, které by na vás vrhali negativní světlo. Odpověď na otázku zaobalte tak, aby nakonec vyznívala pozitivně. Můžete například zmínit, že v případě práce pod stresem a velkým tlakem, nemáte v oblibě, když vás někdo při práci vyruší s žádostí o pomoc, hned vás chytí panika, že nestihnete práci včas dokončit, ale naučili jste se i tak poslechnout kolegu a poté najít optimální time-management.

Na konci pohovoru

Na konci pohovoru dostanete prostor na vaše otázky. Tyto otázky si připravte dopředu. Měly by se týkat výhradně pracovní pozice nebo náležitostí, které s ní souvisejí. Pokud nemáte žádné otázky, vyvolává to dojem, že o pozici nejevil dostatečný zájem. Na závěr se poděkujte a zeptejte se, kdy asi dostanete vyrozumění o ukončení výběrového řízení. Pokud neuspějete, požádejte mailem o zpětnou vazbu.

Test RIASEC sestává z 30 otázek
Začít test
Zjisti teď a tady svůj typ osobnosti a začni dělat práci, která tě bude bavit.